Hoe kies je jouw verfkleur voor uw interieur?

Hoe te kiezen van  jouw interieur verfkleur.

 

 

 

In de huidige open woningen, waar keukens, woonkamers en eetkamers vaak één grote ruimte vormen, wordt kleur gebruikt om interieurs te definiëren en focuspunten te creëren in relatief karakterloze kamers. De truc is natuurlijk om uit te zoeken hoe je verfkleuren kiest en waar je ze aanbrengt.

 

 

 

Onthoud altijd dat er in de winkel duizende verfstrips zijn, maar dat er slechts 6 kleuren in het verfspectrum zijn.  Ik verwijs naar rood, oranje, geel, groen, blauw (indigo) en violet.  Ik stel voor om er een paar te elimineren nog voor je naar de verfwinkel gaat!

 

  1. Begin met het kiezen van drie kleuren uit een bestaand voorwerp in uw huis. "Neem een kussen van de bank in de woonkamer, je favoriete das of sjaal, of een schilderij - alles wat comfort uitstraalt of een emotionele band voor je heeft - en neem dat voorwerp mee naar de verfwinkel. Zoek drie proefstroken met die kleuren, en je hebt meteen 15 tot 18 kleuren die je kunt gebruiken, aangezien elke proefstrook meestal zes verfkleuren bevat."
  2. De volgende stap is om een van de drie verfkleuren als muurkleur te kiezen en de andere twee te bewaren voor gebruik in stoffen of meubilair.
  3. Om de kleuren voor aangrenzende kamers te kiezen, neemt u dezelfde oorspronkelijke drie kleurstalen en kiest u een andere kleur.
  4. Kies tenslotte een vierde kleur die als accent kan worden gebruikt: "Splash een beetje van die kleur in elke kamer van het huis-door middel van een kussen of bord of kunstwerk. Het maakt een verbinding tussen de ruimtes ;-)

 

 

 

 

 

Beslis over de afwerking voor een aantrekkelijk effect.

Als u uw kleuren in de hand hebt, moet u nadenken over de afwerking die u gaat gebruiken. Hoewel de huidige platte verven beter bestand zijn tegen vlekken, is de conventionele wijsheid lang van mening geweest dat een satijnen (ook wel eierschaal genoemd) afwerking het beste is voor muren omdat deze schrobbaar is en niet de aandacht vestigt op onvolkomenheden. Halfglanzende en hoogglanzende afwerkingen, zo dacht men, konden het beste worden toegepast op sierlijsten, waar ze de rondingen van een lijstprofiel of de panelen van een deur konden accentueren.

 

Tegenwoordig worden afwerkingen echter ook gebruikt om visuele effecten op de hele muur te creëren. Verf één muur in een vlakke of satijnen afwerking en de aangrenzende muur in een halfglans, beide in dezelfde kleur, en "wanneer het licht op de muren valt, ontstaat een ribfluweel- of fluweeleffect,". Op dezelfde manier kunt u de muren vlak schilderen en het plafond halfglanzend om een mat en glanzend contrast te krijgen. (Het plafond zal hoger aanvoelen naarmate het meer licht weerkaatst.) Denk eraan dat hoe hoger de glans, hoe meer glans en hoe meer aandacht u op het oppervlak vestigt. Strategisch gebruikt, kunnen kleur en glans samen de beste troeven van uw interieur benadrukken.

 

 

Stem de kleur af op het gevoel dat u in de kamer wilt brengen

Kleuren roepen een emotionele reactie op. In het algemeen worden koele kleuren (blauw, groen en zuiver wit) gezien als rustgevend en kalmerend, terwijl warme kleuren (zoals rood, oranje en geel) een gevoel van drama en energie oproepen. Koele kleuren zijn rustgevend in privéruimten, zoals het ijsblauw dat de muren in dit bad bedekt; warme kleuren zijn een goede manier om sociale ruimten te verlevendigen.

De psychologie van kleur is een kleine obsessie onder verfprofessionals. Velen zeggen dat je een kleur moet kiezen op basis van hoe een kamer wordt gebruikt en welke sfeer je wilt creëren.

Opgepast met hevige kleuren, deze kan u snel beu worden of zijn overroepend in een interieur.  Kies voor rustige kleuren en breng een felle kleur terug in uw decoratie.

 

 

Laat kleine ruimtes groter of gezelliger aanvoelen.

 

Welke kleuren laten een kamer groter lijken?

Over het algemeen kan helder wit een ruimte groter en opener doen aanvoelen, terwijl warme kleuren een gevoel van intimiteit creëren. Op het meest rudimentaire niveau kunnen grote kamers over het algemeen meer kleur aan dan kleine kamers. "Lichtere tinten kunnen een kleine ruimte openen, terwijl donkerdere kleuren de indruk wekken dat de oppervlakken dichterbij zijn dan ze zijn." 

 

Welke kleuren maken een kamer gezelliger?

Natuurlijk hoeven sommige kleine ruimtes niet groot aan te voelen: als u bijvoorbeeld een gezellige of knusse sfeer wilt creëren in een foyer, studeerkamer of bibliotheek, zijn jagergroen of roest beter geschikt dan perzik oranje of violet paars.

 

2 of meerdere kleuren in een ruimte gebruiken

 

Als u verschillende kleuren gebruikt in aangrenzende kamers, moeten ze goed bij elkaar passen. "Deuren hebben de neiging open te blijven staan, dus je zult regelmatig de kleur van de bekleding van een aangrenzende kamer in een bepaalde ruimte hebben."  Dus, laten we zeggen dat je een schuurrode deur hebt die uitkomt in een kamer met lichtgele muren. "Dit kan een effectieve accentkleur zijn in de ruimte waar hij niet 'thuishoort' - mits zorgvuldig overwogen."

 

Het consistent houden van de kleur van de bekleding in aangrenzende kamers met open ingangen biedt over het algemeen een gevoel van samenhang en zorgt voor een ononderbroken lijn die prettig is voor het oog. In een open ruimte kunt u overwegen alle sierlijsten wit te schilderen, zelfs als de muurkleuren verschillen.

 

 

 

Creëer contrast in kamers met lambrisering

 

Een kamer met lambrisering biedt een goede gelegenheid voor een contrast tussen licht en donker. Een donkere lambrisering onder een lichte muur zal de aandacht vestigen op de bovenste muren, terwijl een helder witte lambrisering naast een gekleurde muur het oog zal richten op de lambrisering. U kunt ook verf gebruiken om het effect van een lambrisering te creëren waar die niet bestaat, door het onderste derde deel van de muur in één kleur te schilderen en de bovenste muren in een andere; plaats dan een stuk plat lijstwerk langs de kruising en schilder het in de kleur van de onderste muur om de lambrisering te versterken.

 

 

 

Ontdek gedurfdere opties met meerdere kleuren

 

Als drama uw doel is, kunt u het hele idee om een muur van hoek tot hoek te schilderen heroverwegen, en creëert u een architectonisch accent waar dat niet bestaat. Ga met de klok mee door de kamer en schilder een derde van een muur en twee derde van de aangrenzende muur, waarbij u de hoek in kleur omhult. Schilder vervolgens het laatste een achtste deel van de tweede muur en driekwart van de aangrenzende muur, om de hoek te bedekken.

 

Een andere gedurfde aanpak: Neem een grote muur en werk vanuit beide hoeken naar binnen, schilder hem bijna tot het midden, laat een verticale lijn van 18 tot 20 cm witte ruimte over en hang in het midden kunstwerken op.